Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu dna. Chitra Suresh, noul diplomat cu sarcini economice și comerciale în cadrul Ambasadei Indiei în România, care în prezent este și Însărcinat cu Afaceri a.i. al acestei misiunii diplomatice. Deși vizita diplomatei din India a avut un caracter de prezentare, în timpul întâlnirii s-a urmărit identificarea unor domenii de interes pentru ambele comunităţi de afaceri şi conturarea unor proiecte vizând impulsionarea comerţului bilateral şi stimularea cooperării româno-indiene.

În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, subliniind faptul că o componentă prioritară a acesteia vizează dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din afara Uniunii Europene, sudul Asiei fiind una dintre zonele de interes.

În opinia preşedintelui CCIB, organizarea, în primul semestru al anului viitor, a unei noi ediţii a „Zilei oportunităţilor de afaceri” dedicate Indiei, eveniment urmat de „Săptămâna produselor indiene în România” şi apoi de o misiune economică în India, condusă de Camera bucureşteană, constituie mijloace excelente pentru promovarea oportunităţilor de afaceri şi investiţionale oferite de cele două ţări şi pentru identificarea unor domenii-cheie în care pot fi dezvoltate proiecte care să contribuie la dezvoltarea schimburilor bilaterale.

În context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a apreciat că sectorul industrial (metalurgie, industria chimică, material rulant pentru căi ferate), cercetarea (sectorul aeronautic, electrotehnic, nanotehnologii şi materiale cu memorie) şi educaţia superioară sunt domenii ce oferă oportunităţi ce pot fi valorificate de către oamenii de afaceri din cele două ţări. Totodată, a reiterat disponibilitatea semnării în cel mai scurt timp a Memorandumului de Înțelegere privind colaborarea dintre CCIB și Confederația Indiană a Industriei (CII), al cărui text a fost convenit la nivelul experților din cele două instituții.

Șeful interimar al misiunii diplomatice indiene a  apreciat propunerile președintelui Dimitriu exprimând-și disponibilitatea de a continua bunele contacte avute de CCIB cu Ambasada Indiei. Considerând că nivelul actual al relațiilor comercial-economice este sub nivelul potențialului economic al celor două țări, dna. Chitra Suresh a subliniat că programul guvernului indian este foarte favorabil dezvoltării mediului de afaceri autohton și participării acestuia la internaționalizarea afacerilor, România fiind o zonă de interes pentru companiile și firmele indiene.

India, după volumul schimburilor comerciale bilaterale, este al patrulea partener al ţării noastre din Asia (după R. P. Chineză, Coreea de Sud şi Japonia). Cu o rată de creştere între 8% şi 10%, India se poziţionează printre cele mai rapide economii în dezvoltare din lume. La 30 septembrie 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 468,2 mil. USD (+21,3% faţă de perioada similară a anului trecut), din care exportul a fost de 225,2 mil. USD (+28,1%, comparativ cu primele 9 luni ale anului 2016) şi importul de 240 mil. USD (+15,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut).

Biroul de Presă al CCIB