Piața încălzirii din România a fost și anul trecut influențată de debranșările de la sistemul centralizat, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice şi boilere electrice. Astfel, în 2016, peste 22.000 de apartamente au fost deconectate de la CET-uri, majoritatea optând pentru un sistem propriu de încălzire din dorința de a reduce costurile, dar și de a beneficia de confort și independență.

“Conform datelor raportate de ANRSC (Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice) și anul trecut piața locală de încălzire a fost marcată de un număr semnificativ de debranșări. Astfel, în 2016, 22.400 de locuințe au fost deconectate de la sistemul de încălzire centralizat. Potrivit datelor Ariston Thermo România, majoritatea beneficiază acum de un echipament propriu de încălzire, cel mai popular fiind centrala termică pe gaz, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Acesta a subliniat, de asemenea, că trendul debranșărilor a fost susținut, pe de o parte, de dorința românilor de a realiza reduceri de costuri și, pe de altă parte, de conștientizarea beneficiilor cu privire la confort și independența pe care le poate aduce un astfel de sistem.

Studiile Ariston arată că românii au înțeles beneficiile pe care le aduce instalarea unei centrale de nouă generație, în condensare. În plus, piața locală de centrale termice este tot mai mult dominată de înlocuiri, românii ținând cont, în acest caz, mai ales de aspecte privind eficiența oferită de noile echipamente și de serviciile post-vânzare, și mai puțin de preț”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Reprezentantul companiei a mai subliniat, de asemenea, că în ultimii 5 ani cca. 215.000 de apartamente au fost debranșate, iar 9 județe din țară nu mai beneficiază deloc de un sistem centralizat de încălzire.

Debranșări 2012*

Debranșări 2013*

Debranșări 2014*

Debranșări 2015*

Debranșări 2016*

62.316

51.944

29.952

47.726

22.375

Total : 214.313

*date raportate de ANRSC la nivelul lunii decembrie 2016

Raportat la zonele cu cel mai mare număr de debranșări, potrivit datelor oficiale ale ANRSC, topul județelor este dominat de Galați, unde au fost debranșate, anul trecut, 3.833 de locuințe, iar în ultimii 5 ani numărul a ajuns la 43.855. Pe locul al doilea în top se află județul Constanța, cu 3.034 debranșări în 2016 și 13.857 în ultimii 5 ani.

Topul debranșărilor în 2016

1.356

Giurgiu

10.984

*) s-au avut în vedere numărul de locuinţe conectate la sistemul centralizat, în lunile şi anii de referinţă, conform ANRSC.

Despre Ariston Thermo România

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaţionali în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.

Angajamentul Ariston Thermo privind eficienţa energetică este exprimat prin lansarea constantă de noi soluţii bazate pe surse regenerabile de energie, cum ar fi sistemele solare şi pompele de căldură, precum şi prin îmbunătăţirea eficienţei produselor tradiţionale (boilere sau centrale termice), dar şi prin investiţiile în noi proiecte.

Portofoliul de produse Ariston Thermo România este compus din centrale termice murale şi de pardoseală în condensare aflate sub brandurile Ariston, Chaffoteaux şi Rendamax, boilere electrice şi indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiţionat, panouri solare și pompe de căldură.