Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Ramesh Chandra, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Indiei în România, acreditat şi înRepublica Moldova şi Albania, aflat la început de mandat, care a fost însoţit de Ravi Chandar, secretar I (comercial). În cadrul întâlnirii s-a urmărit identificarea unor domenii de interes pentru ambele comunităţi de afaceri şi conturarea unor proiecte vizând impulsionarea comerţului bilateral şi stimularea cooperării româno-indiene.

În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, subliniind faptul că o componentă prioritară a acesteia vizează dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din afara Uniunii Europene, sudul Asiei fiind una dintre zonele de interes.

În opinia preşedintelui CCIB, organizarea, în primul semestru al anului viitor, a unei noi ediţii a „Zilei oportunităţilor de afaceri” dedicate Indiei, eveniment urmat de un forum de afaceri româno-indian la Bucureşti şi, în toamna anului 2017, de o misiune economică în India, condusă de Camera bucureşteană, constituie mijloace excelente pentru promovarea oportunităţilor de afaceri şi investiţionale oferite de cele două ţări şi pentru identificarea unor domenii-cheie în care pot fi dezvoltate proiecte care să contribuie la dezvoltarea schimburilor bilaterale. Nu în ultimul rând, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a apreciat că organizarea unei „Săptămâni a produselor indiene la Bucureşti ”, cu o componentă puternică de întâlniri B2B, poate contribui la apropierea celor două comunităţi de afaceri.

Excelenţa Sa Ramesh Chandra a apreciat propunerile preşedintelui Camerei bucureştene şi l-a asigurat de întreaga cooperare a Ambasadei în proiectele ce vizează majorarea schimburilor comerciale româno-indiene. Potrivit ambasadorului Indiei în România, există potenţial de dezvoltare a relaţiilor bilaterale în: agricultură, industria farmaceutică, industria textilă, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, industria de apărare şi industria de componente auto. Excelenţa Sa Ramesh Chandra a subliniat, de asemenea, oportunităţile oferite de poziţiile geografice ale României şi Indiei, ce asigură deschidere către Europa Centrală şi de Est şi, respectiv, Asia de Sud şi Est.

India este al patrulea partener al ţării noastre din Asia (după R. P. Chineză, Coreea de Sud şi Japonia). Cu o rată de creştere între 8% şi 10%, India se poziţionează printre cele mai rapide economii în dezvoltare din lume. La 30 septembrie 2016, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 386 mil. USD (+1,8% faţă de perioada similară a anului trecut), din care exportul a fost de 175,9 mil. USD (-1,6%, comparativ cu primele 9 luni ale anului 2015) şi importul de 210,1 mil. USD (+4,8%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut).

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here