De obicei nu petrecem prea mult timp gandindu-ne la sistemele noastre de aer conditionat. Doar le achizitionam si asteptam ca acestea sa actioneze. Iar atunci cand nu reusesc, nu ne gandim mult la faptul ca trebuie sa fie inlocuite, in afara de faptul ca trebuie inlocuite ASAP, precum si faptul ca orice cost implicat nu a fost o cheltuiala asteptata.

In conformitate cu un studiu, aproximativ trei milioane de unitati de aer conditionat necesita reparare sau inlocuire in fiecare an, insemnand ca proprietarii de case se vor confrunta cu decizi importante, care afecteaza costurile energiei si confortul interior pentru urmatorii 15 ani. Dar nu tot aerul rece este acelasi. Intelegand urmatorii patru termeni te va ajuta la economisirea banilor si la cresterea nivelului de confort.

1. REES – rata de eficienta energetica sezoniera este o masura a eficientei sistemului, ceea ce se traduce prin cat de mult costa sa functioneze. Cu cat mai mare numarul, cu atat mai eficient sistemul. Un rating REES de 16 sau mai mare cu modularea capacitatii in trepte este considerat de inalta eficienta si ar putea economisi mai mult de 1600 Ron pe an, fata de un sistem mai vechi cu o eficienta mai mica.

2. Variabilele de viteza – sistemele modulate cu compresoare cu turatie variabila pot varia continuu cantitatea de energie utilizata in timp ce necesitatea de racire scade sau creste. Acest lucru ajuta la mentinerea temperaturii stabile de-a lungul unui ciclu de racire. Aceste sisteme sunt mult mai eficiente energetic si, de asemenea, prezinta un control superior al umiditatii in intreaga casa, eventual, economisind mai mult de 2400 Ron pe an, peste ceea ce ai putea plati acum pentru a-ti raci casa cu un model mai vechi.

3. Umiditate – Auzim termenul tot timpul, dar umiditatea din interior poate provoca multe probleme. Umiditatea in exces in aer te face sa te simti mai cald, ceea ce inseamna ca te costa mai mult pentru ca vei rula unitatea de aer conditionat mai mult timp. Prin selectarea unui termostat cu o caracteristica de control al umiditatii, acest lucru ar putea economisi pana la 1200 Ron pe an si va creste, de asemenea confortul in casa, daca locuiesti intr-o zona umeda a tarii.

4. Pompa de caldura – sistemele cu pompa de caldura au fost mult timp populare in zonele cu clima mai calda, dar imbunatatirile in tehnologie si performanta sunt ceea ce le face optiuni din ce in ce viabile in climatele nordice. O pompa de caldura este un aparat de aer conditionat, care poate fi, de asemenea, folosit pentru a incalzi o casa in timpul iernii. O pompa de caldura cu o eficienta inalta – care aduce caldura in casa in loc de a genera caldura – poate fi o solutie extrem de eficienta si de reducere a costurilor pentru a inlocui sistemele de incalzire conventionale cu gaz sau ulei, care rezulta in estimarea unor economii anuale de 2100 Ron, fata de ceea ce s-ar putea plati astazi pentru a incalzi cu un sistem conventional vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here