Deutsche Telekom continua demersurile de transformare a oraselor din Europa in arii urbane inteligente prin lansarea unui studiu nou „Connected Cities” (Orase conectate) la Congresul Smart City Expo World din acest an, de la Barcelona. Documentul de 28 de pagini prezinta stadiul actual al infrastructurilor de comunicații si al solutiilor pentru Orase Inteligente si scoate in evidenta cateva dintre solutiile de tip smart city pe care Deutsche Telekom le-a implementat deja in Europa.

Raportul este destinat factorilor de decizie, administratiilor municipale, celor care se ocupa de planificarea urbana, altor experti care ar dori sa cunoasca mai multe despre concept si fundamentele tehnice, precum si despre provocarile si oportunitatile transformarii digitale ale zonelor urbane. Exemple precum parcarile urbane, managementul mobilitatii si iluminatul stradal demonstreaza capabilitațile solutiilor existente si cum se integreaza acestea intr-o retea citadina.

Abordarea Deutsche Telekom cu privire la Smart City
Deutsche Telekom urmareste sa integreze componentele ecosistemului complex ale unui oras inteligent, beneficiind de acoperirea sa la nivel european si bazandu-se pe expertiza sa in operarea, administrarea si dezvoltarea infrastructurilor de comunicații de mari dimensiuni, precum și pe o pozitie de top in sectorul M2M si pe capabilitatile sale de integrarator IT.
„Orasele trebuie sa proiecteze, sa implementeze si sa opereze o noua tipologie de infrastructura de comunicații pentru a integra tipuri diferite de solutii intr-o arhitectura informationala coerenta, gestionabila si sustenabila”, a declarat Ralf Nejedl, Vicepresedinte senior pentru B2B & ICT la Deutsche Telekom. „Acesta este motivul pentru care companiile de telecom sunt motorul principal in implementarea solutiilor de tip oras inteligent. Ne concentram in a oferi oraselor capabilitatile noastre specifice, bazandu-ne pe o retea integrata puternic la nivel european cu scopul de a digitaliza Europa”.

Sisteme inteligente de transport si solutii de e-mobilitate
Tranzitia la orasele inteligente este stimulata si sustinuta de institutii legislative, precum Comisia Europeana care considera Sistemele de Transport Inteligente (Intelligent Transport Systems – ITS) si solutiile de E-Mobilitate printre infrastructurile benefice ale oraselor conectate. in Budapesta, de exemplu, transportul public utilizeaza FUTAR – un sistem modular pentru gestionarea traficului si informarea pasagerilor livrat de T-Systems Ungaria pentru a sprijini Centrul de Transport Budapesta: de la planificarea curselor si optimizarea rutelor pana la analiza datelor istorice si curente. Peste 2.300 de vehicule sunt in prezent conectate direct prin acest sistem, furnizand informatii in timp real catre pasageri. Locuitorii din Budapesta care prefera sa mearga pe biciclete pot folosi sistemul public de bike-sharing MOL Bubi furnizat de T-Systems Ungaria si care cuprinde 98 de rasteluri cu 1.150 de vehicule.

in Croatia, Hrvatski Telekom este implicat activ in proiectul international MOBINCITY, un grup de 13 parteneri care acopera sectoare, precum cel al managementului traficului, energie, IT si telecomunicatii. Pana in prezent, Hrvatski Telekom a comercializat 20 de statii de incarcare a vehiculelor electrice in opt orase croate avand incorporat un sistem de actualizare in timp real a statusului prin intermediul unui portal online. in septembrie 2015, compania a inceput, de asemenea, o campanie pe plan local de promovare de trei luni impreuna cu Mitsubishi Motors.

impreuna cu centrul informatic din Cehia, universitati, companii din industrie si institutii publice, T-Mobile Cehia este un partener strategic in cadrul initiativei Rodos. Acest Centru de Dezvoltare al Sistemelor de Transport a construit un model complex de mobilitate in intreaga tara, combinand date din retelele mobile si monitorizarea traficului. Oferind o imagine de ansamblu asupra distributiei persoanelor si detectand devierile in timp real, modelul de mobilitate ofera informatii importante pentru factorii de decizie in situatii critice. in zona metropolitana a orașului Praga, de exemplu, informatiile referitoare la mobilitate generate de initiativa Rodos sunt folosite pentru a optimiza sistemul de transport in comun al orasului.

Iluminatul stradal inteligent
O alta utilizare a aplicatiilor de tip Smart City, la scara larga, este implementarea iluminatului stradal inteligent. in acest context, Hrvatski Telekom si partenerul sau Cisco au implementat o solutie de iluminat in Dubrovnik. in mai 2015, primul felinar de iluminat inteligent a fost instalat demonstrativ in parcul Lujo Soletic. Felinarul are incorporati senzori de miscare si poluare, respectiv de temperatura si zgomot. in noiembrie 2015, o solutie de iluminat inteligent denumita Smart Service Point a fost instalata de T-Systems Ungaria și ELMŰ-ÉMÁSZ Company Group intr-unul din locurile cele mai aglomerate ale Ungariei – Piata Széna din Budapesta. Acesta dispune de o unitate de incarcare a masinilor electrice, un modem WiFi, o camera video de securitate si un buton de urgenta, pe landa functionalitatea principala de iluminat inteligent. Alte proiecte pilot de iluminat stradal sunt in curs de implementare cu ajutorul prezentei Deutsche Telekom in Europa, in lunile urmatoare.

Parteneriat premium cu Cisco la Congresul de la Barcelona
Deutsche Telekom va participa la editia din acest an a Congresului Smart City Expo World din Barcelona in calitate de Partener premium al Cisco pentru a prezenta aceste exemple de bune practici europene, precum si multe alte solutii inovatoare de tip smart city si parteneriate. Congresul este renumit ca fiind cel mai important eveniment dedicat domeniului smart city, la care participa peste 300 de experti in ceea ce privește orasele inteligente. Aceștia isi impartasesc cunostintele si viziunea asupra modului in care pot fi create orase durabile si prietenoase cu locuitorii lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here