Rezultatele operationale ale IMMOFINANZ Group s-au mentinut stabile comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, totalizand 169,5 milioane de euro in primul semestru al anului financiar 2014/15 (S1 2013/14: 166,8 milioane de euro). In ciuda acestei performante, profitul net in primul semestru din 2014/15 a inregistrat o valoare negativa, de -30,2 milioane de euro (S1 2013/14: 110,3 milioane de euro, respectiv 165,0 milioane de euro inclusiv 100% din BUWOG). Aceasta scadere a fost cauzata in principal de efectele negative ale reevaluarii portofoliului de investitii in al doilea trimestru, ajustate la cursul de schimb valutar – reevaluare ce a reflectat scaderea valorii proprietatilor din Europa de Est, cu precadere din Rusia, Polonia si Cehia. Aceste rezultate ajustate la cursul de schimb valutar ale reevaluarii, de -75,0 milioane de euro, au redus profitul net al grupului, insa nu au afectat numerarul. Cheltuielile cu impozitul pe venitul curent au fost, de asemenea, mai ridicate in al doilea trimestru, fapt datorat, printre altele, vanzarii de proprietati logistice in Elvetia. Veniturile inainte de impozitare au crescut semnificativ comparativ cu primul trimestru, la 8,9 milioane de euro in al doilea trimestru al anului financiar (T1 2014/15: -18,5 milioane de euro), insa profitul net in al doilea trimestru a fost negativ, totalizand -16,2 milioane de euro (T1 2014/15: -14,0 milioane de euro).

„Rubla a continuat sa scada in raport cu dolarul american si moneda euro in al doilea trimestru al anului financiar 2014/15. Aceasta tendinta s-a intensificat in ultimele saptamani si zile, iar de la inceputul anului 2014 pana la inceputul lunii decembrie, rubla a inregistrat un declin de aproape 40%. Aceasta situatie a afectat, de asemenea, businessul nostru din Rusia si ar putea avea o influenta mai puternica decat cea estimata asupra rezultatelor operationale din trimestrele urmatoare, prin extinderea duratei de reducere temporara, pe termen scurt, a valorii chiriilor si o posibila continuare a declinului cursului valutar”, a declarat Eduard Zehetner, CEO al IMMOFINANZ Group. De asemenea, deteriorarea continua a situatiei din Rusia ar putea avea consecinte negative asupra reevaluarii activelor rusesti ale grupului, ajustate la cursul de schimb valutar.

„Chiriasii din centrele noastre comerciale din Moscova se confrunta cu o varietate de probleme, printre care cea mai importanta este scaderea dramatica a rublei. Acest lucru se traduce printr-o crestere a costurilor, pentru ca, in general, contractele noastre de inchiriere sunt stabilite in euro sau dolari americani. Pentru a sprijini aceste parteneriate pe termen lung, ne-am intalnit cu numerosi reprezentanti ai sectorului de retail in ultimele luni si am oferit reduceri temporare la costurile de inchiriere, de la caz la caz. Acest lucru ii va ajuta pe partenerii nostri sa isi reduca costurile, sporite de efectele cursului valutar. Dat fiind ca rubla a continuat sa scada in ultimele luni, va fi necesar sa continuam aceasta politica temporara de reducere a platilor pe care le primim de la chiriasi”, a declarat Zehetner. „Nu ne asteptam la o imbunatatire semnificativa a situatiei din Rusia pe termen scurt, dar speram sa observam o evolutie tangentiala punctuala in urmatoarele luni. in ciuda incertitudinilor actuale, credem in piata din Rusia si in Rusia ca factor economic. Moscova si regiunile din jurul ei prezinta inca o mare nevoie de spatii comerciale de inalta calitate comparativ cu alte mari orase europene. Astfel, continuam sa analizam potentialul unor noi investitii cu volume moderate pe aceasta piata.”

Politica de recuperare a investitiilor

Consiliul de Administratie si cel de Supraveghere ale IMMOFINANZ AG au decis astazi implementarea programului de rascumparare a actiunilor 2014-15, care vizeaza un volum de pana la 10.167.053 de actiuni (vezi si anuntul ad-hoc din 17 decembrie 2014).

„Declinul puternic al pretului actiunilor IMMOFINANZ din cauza crizei din Rusia si reducerea semnificativa asociata a valorii activelor nete reprezinta o oportunitate atractiva pentru a rascumpara propriile actiuni”, a declarat Eduard Zehetner, CEO.

Plata unor dividende in numerar pentru anul financiar curent 2014/2015 depinde de realizarea de catre IMMOFINANZ AG a unui profit contabil distribuibil. Avand in vedere evenimentele curente si evolutia situatiei din Rusia, Consiliul de Administratie nu ofera indicatii concrete in ceea ce priveste o potentiala valoare a dividendelor.

Rezultatele IMMOFINANZ Group in Romania pentru primul semestru al anului 2014/15, la 31 octombrie 2014

Proprietatile IMMOFINANZ Group in Romania reprezinta 14,0% din portofoliul total al companiei si include 82 de proprietati (15 investitii finalizate, 12 in curs de dezvoltare si 55 de proiecte in analiza) cu o valoare de 957,5 milioane de euro (658,4 milioane de euro – investitiile finalizate, 41,0 milioane de euro – proiectele in curs de dezvoltare si 258,1 milioane de euro – proiectele in analiza). Portofoliul de investitii finalizate include opt cladiri de birouri (14,6% din totalul portofoliului de birouri), patru proprietati in zona de retail (10,4% din intregul portofoliu de retail) si trei active logistice (3,8% din intregul portofoliu de logistica). Valoarea reala estimata dupa finalizarea proiectelor in curs de dezvoltare ale Grupului in Romania totalizeaza 85,8 milioane de euro.

in prima jumatate a anului financiar 2014/15, veniturile din inchirieri in Romania au inregistrat o usoara scadere si au totalizat 23,5 milioane de euro (fata de 24,4 milioane de euro in aceeasi perioada a anului precedent). Aceasta valoare reprezinta 10,0% din veniturile totale din inchirieri ale Grupului. Rezultatele operationale din Romania au atins 15,4 milioane de euro, fata de 14,3 milioane de euro in aceeasi perioada a anului anterior, si reprezinta 9,1% din totalul rezultatelor operationale ale IMMOFINANZ Group. Profitul operational (EBIT) in Romania a fost de 9,0 milioane de euro la 31 octombrie 2014, fata de 11,4 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut.
Raportul IMMOFINANZ AG pentru primul semestru, la 31 octombrie 2014, poate fi accesat pe site-ul companiei incepand cu 18 decembrie 2014: http://www.immofinanz.com/en/investor-relations/financial-reports/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here