Cu vanzari cifrate la 511 465 de unitati, Dacia a reusit in 2014 cea mai buna performanta comerciala din istoria sa. Marca romaneasca se alatura astfel clubului restrans al constructorilor care vand mai mult de jumatate de milion de masini anual. Acest rezultat, superior cu 19% fata de cel inregistrat in 2013, i-a permis marcii Dacia sa-si sporeasca prezenta pe majoritatea pietelor unde este comercializata.

O performanta excelenta in Romania

Pe o piata a vehiculelor noi care se situeaza in continuare sub pragul de 100 000 de unitati pe an, mult sub potentialul sau real, Dacia a reusit o crestere a vanzarilor de 19%, pana la 29 625 de unitati, fata de 24 890 vehicule comercializate in anul precedent.

Acest rezultat ii asigura marcii Dacia o cota de piata de 31,2 % si consolidarea pozitiei sale de lider in Romania.

Cu gama sa completa, care acopera cele mai importante segmente ale pietei auto din Romania, Dacia a gasit mijloacele pentru a seduce clientii particulari. Pentru prima oara dupa multi ani, cotele alocate in cadrul programului de reinnoire a parcului auto national – Remat, au fost epuizate. Dacia a reusit sa se impuna pe aceasta piata, obtinand peste 50% din inmatricularile Remat.

Dacia a stiut, totodata, sa se adapteze la nevoile companiilor care detin flote, datorita bunei pozitionari a produselor sale si a atractivitatii modelelor din gama.

Fiecare model Dacia s-a situat in 2014 in pozitia de lider in segmentul sau.

Cu peste 11 300 de unitati vandute, ceea ce inseamna aproximativ 38% din vanzarile totale, Logan berlina ramane soclul marcii Dacia in Romania. in iunie 2014, oferta Logan s-a imbogatit cu o serie limitata intitulata Logan 10 ani.

Versiunea MCV a adaugat 2 646 unitati la acest total si s-a impus ca cel mai vandut model break din Romania. Duster ocupa a doua treapta a podiumului, cu 6 134 unitati vandute. Sandero (inclusiv versiunea Stepway), domina detasat segmentul B-hatch si, cu aproape 5 000 de unitati, se plaseaza pe locul al treilea in clasamentul pe modele.

Dinamism pe pietele externe

Dacia a fost si in 2014 in ofensiva pe pietele internationale. in total, in afara Romaniei au fost vandute anul trecut 481 840 de masini, cu 19% mai multe fata de anul 2013.

Europa domina in clasamentul pe regiuni, circa trei sferturi din masinile vandute de Dacia in 2014 fiind inmatriculate in tarile Vechiului Continent. Marca romaneasca a castigat anul trecut 0,4 puncte procentuale ajungand sa detina 2,5% din piata regiunii. Cu aproape 106 000 de unitati, Franta este prima destinatie de export a Dacia. Cota sa de piata se ridica la 4,88%, ceea ce o plaseaza pe locul 5 in topul marcilor cele mai vandute in Hexagon, imediat dupa Volkswagen. Aceasta performanta este sustinuta de succesul modelelor Duster si Sandero (acesta din urma fiind al treilea model cel mai cumparat de clientii particulari din Franta).

Germania ocupa a doua treapta a podiumului, cu putin peste 50 000 de unitati si o cota de piata de 1,55%.

Aflata pe pozitia a treia, Spania a reusit o frumoasa performanta, cu aproape 46 000 de unitati vandute si o cota de piata de 4,7%, ceea ce reprezinta cel mai bun rezultat de cand Dacia este comercializata in aceasta tara. Fapt remarcabil, Sandero este modelul cel mai vandut catre clientii particulari din Spania.

Italia se situeaza pe locul al patrulea, cu ceva mai putin de 40 000 de masini vandute si o cota de piata de 2,7%, in timp ce Algeria, Turcia si Maroc au inregistrat, fiecare, vanzari de peste 30 000 de unitati. in Marea Britanie, Dacia a vandut anul trecut aproape 24 000 de unitati, ceea ce situeaza Regatul Unit pe locul al optulea in clasamentul exporturilor marcii.

Perspective 2015

Dacia isi va mentine si consolida pozitia de lider pe piata din Romania, datorita gamei sale complete si calitatii serviciilor oferite.

Dupa innoirea ofertei sale de produse, completata in 2014 prin introducerea seriei limitate Logan 10 ani, Dacia va lansa in 2015 pe piata din Romania versiunile Stepway ale modelelor Lodgy si Dokker.

Totodata, procesul de modernizare a retelei comerciale Dacia va continua in 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here