Sfârșitul anului va fi dificil pentru producătorii de pește. În anii 2016 și 2017, prețurile la mai multe specii de pește au crescut semnificativ, informează Process Alimentaire.

În perioada ianuarie 2016 – iulie 2017 prețurile la tonul dungat au crescut cu 95%, la tonul galben cu 74% și la tonul alb cu 45% față de 2014. Prețul sardinelor înregistrează și el o creștere de 18,5% în primele șapte luni din 2017, comparativ cu prețul mediu înregistrat în 2016, iar cel al macroului a crescut cu 35% între iulie 2016 și iulie 2017.

Philippe Gendreau, CEO al grupului Gendreau, explică faptul că la somon s-a putut constata o creștere de 80% a prețului de achiziție și de 50% pentru alte tipuri de fileuri de pește.

„Creșterea prețurilor la pește afectează, de asemenea, sectorul bio în aceeași măsură, amplificată și de o cerere puternică pentru care nu ține cont de problemele apărute în aprovizionarea cu pește”, a spus el.

Există mai multe motive pentru această evoluție. În primul rând, lipsa capturilor. Acest lucru este valabil în special pentru tonul tropical, al cărui pescuit este în prezent la cote foarte scăzute datorită deciziilor de conservare a speciilor. Dincolo de obligațiile lor de respectare a reglementărilor (moratoriile, cotele, obligațiile de raportare, supravegherea etc.), producătorii și furnizorii s-au angajat în programe voluntare de protecție a speciilor, care implică prezența de observatori la bord, măsuri de selectivitate, certificare, management diferențiat, trasabilitate.

La conferința Our Ocean, care a avut loc în Malta săptămâna trecută, Carrefour a declarat că până în 2020, un pește din doi, de pe rafturile supermarketurilor sale va avea origine durabilă certificată. Aceste angajamente, care sunt esențiale pentru satisfacerea cererii consumatorilor, necesită mijloace suplimentare. Thai Union (proprietarul companiei Petit Navire) va investi 76 de milioane de euro, astfel încât 75% din tonul său să provină din pescuitul durabil, în decurs de doar trei ani.

Totuși, scăderea producției nu se datorează doar dezvoltării unor practici de pescuit mai drastice. Populațiile de ton sunt, de asemenea, afectate de condițiile climatice foarte slabe, determinate de El Niño, iar pelagicele mici prezintă fluctuații semnificative din cauza condițiilor de mediu.

Consecința acestei creșteri a prețurilor și a angajamentelor financiare pentru un pescuit mai durabil este o reducere a marjelor din industrie. Potrivit asociației Conserveries Françaises de Poissons, creșterile înregistrate deja în 2016 nu au fost transferate în întregime către consumator și producătorii trebuie să facă față creșterii prețurilor și la alte materii prime. Prețul uleiului de măsline a crescut cu 20% față de anul trecut, al cutiilor metalice a crescut cu 10% de la începutul anului 2017, în timp ce taxa ecologică pe ambalajul metalic va crește cu + 25%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here